Devanshi Gandhi

Stockholms universitet/termin 7.

Jag hade inga planer på att studera
juridik. Genom att berätta om min resa
till och under juristutbildningen hoppas
jag kunna bidra till att få fler, speciellt
dem med utländsk bakgrund, att känna
att man kan lyckas trots alla
utmaningar man ställs inför.”

Devanshi Gandhi är 23 år och läser termin 7 vid Stockholms universitet. Hon beskriver sig själv som en utåtriktad person som ständigt söker efter nya utmaningar som får henne att utvecklas, både professionellt och som människa. Under studietiden har hon haft flera olika jobb och uppdrag, och har på så sätt träffat likasinnade med liknande mål och ambitioner som henne själv. Men vägen till juristprogrammet var inte helt självklar.

-  Jag började studera i Sverige år 2015och innan dess var jag bosatt i Indien. Bara ordet ”juridik” var väldigt långtifrån min verklighet. Jag hade inga planer på att läsa juridik, jag hade knappt några planer på att gå ett högskoleförberedande program.
År 2015 flyttade Devanshi till Sverige. Dessförinnan hade hon varit i Sverige under sommarlov där hon började förstå svenska språket, men vågade aldrig prata. När hon väl bestämde sig för att läsa gymnasiet i Sverige, började hon både läsa och skriva på svenska.

-   Det var en stor omställning att gå på svenskt gymnasium, det är inte alls på det sätt man läser i Indien. I Indien memorerar man mer än att faktiskt förstå och kunna det man läser. Jag visste dessutom inte hur bra jag skulle lyckas med svenskan. Sedan gick det bra på gymnasiet och fick betygen till att söka in till juristprogrammet. När jag komin valde jag att ge det ett försök.

Första tiden på juristprogrammen beskriver hon som väldigt tuff, eftersom hon inte visste vilka förväntningar som fanns på en juriststudent.

-   När jag började tyckte jag att alla andra kändes väldigt duktiga och kunniga, och är dessutom födda i Sverige. Jag visste inte ens att man förväntades att arbeta i grupp inför seminarier, allt var helt nytt för mig. Juridiken var väldigt annorlunda på det sätt att man förväntades skriva och komma med egna lösningar.

Under juristprogrammet fick dock Devanshi stöd av sin bror, och hennes kusin som är jurist. Hennes allra största drivkraft är att hon efter sin examen kommer kunna göra stor nytta oavsett vad man arbetar med, samtidigt som det finns många valmöjligheter.

-  Det finns säkert många som jag som känner att juridiken är svår, särskilt i början av juristutbildningen. Men det går att lyckas med juridiken, och särskilt om det finns förebilder i sin omgivning som visar att det går! Genom att berätta om min resa till och under juristutbildningen hoppas jag kunna bidra till att få fler, speciellt dem med utländsk bakgrund, att känna att man kan lyckas trots alla utmaningar man ställs inför. Jag tycker att samhällets mångfald ska återspeglas inom juristbranschen. Därför är det väldigt viktigt att ge människor med utländsk bakgrund de förutsättningar och den kunskap som krävs för att lyckas inom juridiken.  

Nu är Devanshi i slutet av sin utbildning och är mycket glad över att vara en av sju juriststudenter som får representera juristbranschen.Hennes övergripande mål är att göra nytta i samhället med hennes kunskaper, och gärna arbeta i ett internationellt sammanhang i frågor som rör korruption och hållbar utveckling. Devanshi avslutar med att även om det kan kännas tufft i början, kan man lyckas som jurist.



I samarbete med Norstedts Juridik.

Vill du komma i kontakt med någon av oss? Maila info@legalnetworkofsweden.com