7 tips för att skriva ett bra CV för jurister


I en arbetsmarknad med hård konkurrens och där man ständigt behöver hålla sig på tårna så har ditt CV en stor betydelse för din framtid inom juristyrket.

Den årligasammanfattningen av NAPL (National Association for Law Placement) visar en markant skillnad i hur många jurister som anställs. På vissa platser uppgick det till så mycket som 50 % färre anställningar, vilket självklart påverkar konkurrensen för de juristjobb som går att söka.
Därför är det extra viktigt att du visar framfötterna och filar på ett riktigt bra CV för att stå ut ur mängden.
Eftersom ditt CV är så viktigt behöver du skapa en stark meritlista och referenser som du kan använda dig av. Utöver det finns det flera andra saker som du måste ha i åtanke för att du ska kunna landa ditt drömjobb som jurist.1. Använd en bra designSom jurist är det lite extra viktigt att du ger ett bra första intryck och du bör se till att ditt CV är välskrivet och att du använder ett tydligt språk. Din CV-design lägger grunden för detta och är oftast en av de första punkterna som arbetsgivare kikar på. Det finns flera hemsidor som erbjuder bra mallar som är särskilt inriktade på jurister.
Vi vet att det kan kännas lockande att skicka ut ett och samma CV till samtliga firmor som du vill arbeta på, men det är varken produktivt eller ett särskilt effektivt sätt att bli tillkallad på intervju. 2. Inkludera en tydlig sammanfattningFör att spara tid är det väldigt vanligt att arbetsgivaren som blivit tillförordnad att läsa igenom alla CV:n och välja ut passande kandidater skummar igenom innehållet. Därför underlättar du för personen om du i början av ditt CV inkluderar en sammanfattning på de viktigaste punkterna.
Det skulle till exempel kunna vara expertisegenskaper som passar byrån du vill jobba hos, en särskild merit som du vill framhäva eller varför du skulle passa för jobbet i fråga. Tänk på att hålla sammanfattningen specifikt inriktad till det jobb som du söker så att arbetsgivaren får klart för sig att du är påläst. 3. Skapa ett inriktat CVDen design, de punkter och den text som ditt CV består av ska alltid vara inriktat för jobbet du söker, samt även vara uppdaterat fram till det datum då du skickar in din ansökan. Kika därför alltid igenom ditt CV för att säkerställa att datum stämmer och även ifall det är någonting som du kan lägga till.

Att lägga ner lite extra tid på att göra rätt efterforskning om det bolag eller den firma som du vill jobba på och sedan anpassa ditt CV därefter gör att din ansökan står ut ur mängden.

Genom att anpassa ditt CV minskar du också risken för att den utesluts om byrån eller företaget använder sig av automatiserade program som är inställda på att leta efter särskilda egenskaper. Så läs på om företaget och justera innehållet för en större chans att bli kallad till intervju.4. Tydliggör din expertisDen design, de punkter och den text som ditt CV består av ska alltid vara inriktat för jobbet du söker, samt även vara uppdaterat fram till det datum då du skickar in din ansökan. Kika därför alltid igenom ditt CV för att säkerställa att datum stämmer och även ifall det är någonting som du kan lägga till.

Att lägga ner lite extra tid på att göra rätt efterforskning om det bolag eller den firma som du vill jobba på och sedan anpassa ditt CV därefter gör att din ansökan står ut ur mängden.

Genom att anpassa ditt CV minskar du också risken för att den utesluts om byrån eller företaget använder sig av automatiserade program som är inställda på att leta efter särskilda egenskaper. Så läs på om företaget och justera innehållet för en större chans att bli kallad till intervju.5. Använd rätt ordvalValet av ord är viktigare än du tror. Dels är det viktigt att du gör efterforskningar, jämför olika CV:n och även har bra koll på vilka nyckelord som du bör inkludera.

Enligt statistik så använder sig cirka 75 % av dagens juristbyråer utomstående bolag eller ATS (Application Tracking System ) för att kunna gå igenom samtliga ansökningar på ett snabbare sätt. Programmet i fråga letar efter särskilda nyckelord i samtliga inskickade CV:n för att kunna sålla igenom innehållet.

Här gäller det att du håller koll på relevant innehåll, den kompetens som efterfrågas och även matchar ditt CV med bolagets ansökan. Just arbetsannonsen kommer att ge dig bra ledtrådar för vilka nyckelord ditt CV bör inkludera.6. Kort och koncistGenom din utbildning, samlade erfarenheter, praktik eller kurser så är det lätt hänt att ett CV blir ganska långdraget. Det är därför viktigt att du håller innehållet kort och koncist för att göra det enklare för personen som läser det.

Ingen kommer att läsa igenom ett CV som innehåller punkter som är för detaljerade eller som inte är relevanta med det jobb som söks. Inkludera därför bara utbildning, meriter och egenskaper som är passande för den byrå eller juristarbete som du ska söka.

Så hur långt ska ett CV vara? Svaret är att det helt enkelt skiljer sig beroende på hur länge du har varit verksam inom ett särskilt område som du söker jobb inom. Men en, max två sidor är vanligtvis normen.7. Inkludera drömmar och målDe flesta arbetsgivare letar efter personer som ser en mer långvarig framtid inom byrån. Det kan därför göra att du sticker ut lite extra från mängden om du inkluderar dina mål och drömmar med arbetet och vad du vill uppnå.
Om du följer dessa punkter så har du en större chans att komma på intervju där du sedan har en möjlighet att poängtera dina färdigheter ytterligare och varför bolaget bör välja dig.