Jordana Athanasiadou


Stockholms universitet, termin 9.

Jag ser framemot att kunna visa för andra
juriststudenter och jurister att det går att
kombinera sina hjärtefrågor med juridiken.
Det är viktigt att våga vara sig själv och våga stå för allt det man tycker är viktigt och inte kompromissa om det för att passa in i den klassiska juristrollen.

Jordana Athanasiadou är medgrundare av organisationen Ungas juridik, och studerar just nu termin 8 vid Stockholms universitet. Intresset för juridiken öppnades när hon läste ekonomiprogrammet med juridisk inriktning på gymnasiet. Under gymnasiet arbetade hon ideellt som ambassadör och grupp ansvarig i organisationen Människan Bakom Uniformen som arbetar förebyggande för ett större förtroende för personal inom blåljus verksamhet i socioekonomiskt utsatta förorter. Efter gymnasiet började hon därför på juristprogrammet.  

  
-    För mig är juridiken ett verktyg för att aktivt arbeta mot ett mer jämlikt samhälle. Jag kände att varken juristprogrammet eller juridiken var särskilt inkluderande utan bäddar för att aktivt exkludera utsatta grupper. Vågar man använda sin röst får man makten att ändra och påverka.  

Under juristprogrammet grundade Jordana organisationen Ungas Juridik som arbetar med att utbilda unga i grundläggande juridik för att ge dem en röst. Sedan dess har hon träffat hundratals unga som dagligen påminner henne om vikten av juridisk kunskap och den maktskillnad som uppstår när denna saknas. Juridiken har blivit ett verktyg för samhällsförändring.

  -     Att ha kännedom om sina rättigheter och skyldigheter ger en makt som unga behöver, då de ofta kan bli utnyttjade pågrund av sin okunskap. Jag är uppvuxen i Järvaområdet i Stockholm och fick på nära håll se den hopplöshet många känner och även bristande tilltro till polis-och rättsväsendet. Juridiken har därför alltid funnits med mig och varit det självklara valet, då jag känt ett ansvar att förmedla juridisk kunskap vidare till personer från extra utsatta områden. 

Enligt Jordana är värderingar viktiga att bära med sig när man bemöter människor i svåra situationer. Ungas Juridik har därför givit henne verktyg inom psykologi och samtalsmetodik, något som inte nödvändigtvis lärs ut vid juristprogrammet.  

  -      Juristprogrammet är tufft och man förväntas studera väldigt många timmar, och då är det kanske lättare att tappa sina engagemang vid sidan av studierna. Jag tror vi kommer till en mer tillåtande tid och att man kan ha kvar sina engagemang och samtidigt klara av juristprogrammet.  

Efter avslutad examen arbeta uteslutande med humanjuridik och särskilt brottmål. I framtiden är målet att arbeta som försvarare samtidigt som hon fortsätter föreläsa för unga genom Ungas Juridik.

  
-      Det känns helt fantastiskt att bli utvald och få en så ärofylld utmärkelse! Jag ser fram emot att kunna visa för andra juriststudenter och jurister att det går att kombinera sina hjärtefrågor med juridiken. Det är viktigt att våga vara sig själv och våga stå för allt det man tycker är viktigt och inte kompromissa om det för att passa in i den klassiska juristrollen.

Drömmen framåt är att kunna arbeta som försvarare och samtidigt kunna fortsätta med Ungas Juridik och föreläsa för unga – och därav kombinera båda även i framtiden!


I samarbete med Norstedts Juridik.

Vill du komma i kontakt med någon av oss? Maila info@legalnetworkofsweden.com